Glasvezelnetwerk in bedrijfspand

By 13 juni 2018Nieuws
glasvezel netwerk

Ondernemers op industrieterrein Duin in Schijndel herkennen het misschien wel… niet ieder bedrijfspand heeft een aangesloten glasvezelnetwerk. Ook Van den Oetelaar Metaal liep tegen dit probleem aan toen zij besloten een extra bedrijfspand te gaan betrekken.

Het probleem leek eenvoudig op te lossen omdat de bedrijfspanden van Van den Oetelaar Metaal tegenover elkaar staan. Je zou denken dat er dan alleen een glasvezelkabel onder de weg door gelegd hoeft te worden en dan heeft ook het nieuwe bedrijfspand beschikking over snel internet. Maar zo simpel bleek het creëren van een snelle internetverbinding niet te zijn…

Denken in oplossingen

dWise Computers nam contact op met GlasnetVeghel en stelde voor om de glasvezelkabel onder de weg door te trekken, zodat het ene pand met het andere verbonden kon worden. GlasnetVeghel gaf echter aan dat het aanleggen van een glasvezelkabel onder de weg door niet mogelijk is.

Om ervoor te zorgen dat ook het tweede pand van Van den Oetelaar Metaal voorzien werd van snel internet, diende er een internetverbinding van hun eerste pand in Schijndel naar GlasnetVeghel in Veghel te gaan. Deze kabel lag er al, maar deze was nog niet aangesloten op een bedrijfspand.

Op industrieterrein Duin liggen meerdere glasvezelkabels die in verbinding staan met Veghel, maar deze zijn niet allemaal aangesloten op bedrijfspanden. Er bleek maar een klein stukje gegraven te hoeven worden om de glasvezelkabel op het bedrijfspand aan te sluiten en daarna moest er nagedacht worden over het in gebruik nemen van de kabel.

Creëren van internetverbinding

Toen de glasvezelkabel werd aangesloten op het bedrijfspand, bleek dit een zogenaamde ‘dark fiber’ te zijn, waardoor deze nog niet direct klaar voor gebruik was. Met speciale apparatuur van Ubiquiti zorgden Dave en Aaron (dWise Computers) ervoor dat de kabel ‘verlicht’ werd, waardoor er een internetverbinding ontstond!

De internetverbinding van het tweede pand van Van den Oetelaar Metaal loopt nu van het huidige pand in Schijndel naar Glasnet in Veghel en dan vanuit Veghel weer naar het nieuwe pand in Schijndel.

Twee bedrijfspanden, één netwerk

Het voordeel van deze oplossing is dat de beide bedrijfspanden nu samen één netwerk vormen. Zij maken immers gebruik van dezelfde internetverbinding. In beide panden kun je dus een printer aansturen of een server benaderen, ongeacht in welk pand dit apparaat zich bevindt.

Een ander bijkomend voordeel is dat als Van den Oetelaar Metaal in de toekomst besluit te verhuizen, dan heeft het, voor hen nu tweede, bedrijfspand al een rechtstreekse internetverbinding met Veghel. Een praktische oplossing voor de lange termijn dus.

Out of the box

Het project bij Van den Oetelaar Metaal past volledig binnen de werkzaamheden van dWise Computers, maar dwong ons tegelijkertijd om op een andere manier naar het probleem te kijken. Een dergelijke uitdaging was nog niet eerder voorgekomen. Oplossingsgericht als we zijn, werd er direct ‘out of the box’ gedacht. Met een ‘omweg’ hebben we alsnog een snelle internetverbinding weten te realiseren.

Daarnaast vonden we het erg belangrijk dat de oplossing voor de lange termijn geschikt zou zijn, zodat Van den Oetelaar Metaal zo lang mogelijk plezier heeft van de internetverbinding. We zijn blij dat dat gelukt is!

Glasvezel Schijndel