Internet of Things

By 28 mei 2019Blog, Nieuws
Internet of things

Het Internet of Things wordt steeds groter. Steeds meer apparaten kunnen met elkaar communiceren. Waar voorheen alleen computers met elkaar konden communiceren, is het nu ook mogelijk om allerlei verschillende apparaten met of zonder (computer)scherm met elkaar te laten communiceren. De apparaten communiceren via een draadloze (wifi) connectiviteit. Wanneer je bijvoorbeeld enkele laptops, slimme lampen, smart-watches , een smartTV en wellicht een luidsprekersysteem hebt, ontstaat er bij jou thuis een ‘eigen netwerk’. Hackers kunnen door middel van deze slimme, maar onbeveiligde apparaten toegang krijgen tot jouw netwerk. Met een netwerk van slimme apparaten en computers creëer je dus in feite meer potentiële, kwetsbare ingangen die kwaadwillenden kunnen misbruiken. Volgens experts moet de beveiliging van alle verbonden apparaten echt beter.

Op de agenda bij ESET

Cybersecuritybedrijf ESET geeft aan dat het beveiligen van slimme apparaten en netwerken hoog op de agenda staat. Er zijn volgens hen veel van dit soort zogenoemde Internet of Things apparaten (IoT) te koop die niet beschikken over een sterke beveiliging. Hackers kunnen daar eenvoudig misbruik van maken.

Inmiddels groeit het aantal apparaten met een internetverbinding hard. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner verwacht eind dit jaar (2019) 14,2 miljard verbonden apparaten. Volgens hen stijgt dat aantal binnen twee jaar zelfs naar 25 miljard. ESET geeft aan dat juist omdat het aantal verbonden apparaten met een hoog tempo groeit, het belangrijk is de beveiliging van deze apparaten aan te scherpen. Het Internet of Things is zeer groot en decentraal. Dat maakt het extra moeilijk om goed te beveiligen en tegelijkertijd zeer interessant voor hackers.

Wetgeving

ESET noemt dat de overheid een belangrijke rol heeft met betrekking tot de beveiliging van het Internet of Things en cybersecurity. Geen ingrijpende wet maar een minimum beveiligingsniveau dat begint bij het verbieden van standaardwachtwoorden of aanbevelen van het eenvoudig updaten van apparaten. Als tip geeft ESET het invoeren van een keurmerk. Het gebruiken van reviews en wegblijven van vage fabrikanten is tevens een veelgehoord advies. Consumenten hebben immers zelf ook een grote rol bij het veilig houden van het Internet of Things. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen.