Netneutraliteit in Amerika afgeschaft

By 4 januari 2018Nieuws
Netneutraliteit

Ondanks veel kritiek van bedrijven en organisaties heeft de FCC (Federal Communications Commission) netneutraliteit in Amerika afgeschaft. In 2015 werden er regels bedacht om er zeker van te zijn dat iedereen gelijkwaardige toegang heeft tot alle informatie die op internet beschikbaar is. Met afschaffing van deze regels mogen telecomproviders in Amerika zelf bepalen welke content zij op hun netwerk prioriteit geven of zelfs niet laten zien.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit zorgt ervoor dat je alle informatie die beschikbaar is op internet aan kunt en dat je een bepaalde vrijheid ervaart. Een vrijheid waarmee je kunt zeggen, vinden, doen en laten wat je wilt op het internet. Met afschaffing van netneutraliteit kunnen telecomproviders bepalen welke informatie je wel of niet kan vinden en wat je wel of niet mag plaatsen. Vergelijk het met je telecomaanbieder. Stel dat zij kunnen bepalen wie je wel of niet kunt bellen.

Wat betekent de afschaffing van netneutraliteit?

Door afschaffing van de netneutraliteit mogen telecomproviders zelf kiezen welke informatie zij wel of niet laten zien aan hun internetgebruikers. Dit zou kunnen betekenen dat bedrijven die de telecomproviders betalen, een snellere of beter bekeken informatiestroom krijgen dan de bedrijven die niet betalen. Veel bedrijven hebben daarom kritiek op de afschaffing van de netneutraliteit. Het zorgt voor een concurrentiestrijd rondom het aanbieden van informatie, diensten en producten op internet. De FCC wil die concurrentiestrijd juist stimuleren.

Beïnvloedt de afschaffing van netneutraliteit jouw internet?

In Nederland werd netneutraliteit al in 2012 ingevoerd. Later werd er in Europa ook een netneutraliteitswet ingevoerd. De afschaffing van de netneutraliteit in Amerika heeft volgens de voorspellingen weinig tot geen invloed op de netneutraliteit in Nederland. Je hoeft daarom zelf geen actie te ondernemen om vrije toegang tot het gehele internet te houden.