Ransomware verwijderen

By 26 oktober 2018Blog, Nieuws

Ransomware… een onderwerp dat regelmatig in onze blogs terugkomt. Dat is niet voor niks! Ransomware zijn onopvallende en vervelende virussen die via zogenaamde e-mails van bijvoorbeeld KPN, Interim Justitia of Wehkamp verspreid worden. Een virus versleutelt alle bestanden op je computer of laptop. Totdat je een flinke som geld betaalt, kun je niets met de versleutelde bestanden doen. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van ransomware zorgde ervoor dat we opnieuw een blog over dit onderwerp wilden schrijven.

Mogelijke oplossing ransomware

No More Ransom, een samenwerking tussen Europol en cybersecuritybedrijven, heeft namelijk een programma uitgebracht waarmee de ransomware van je computer verwijderd kan worden. Het gaat hierbij wel specifiek om GandCrab ransomware. De decryptie-tool is gemaakt door Bit-Defender en werkt bij alle huidige en vorige GandCrab-infecties. De tool voorkomt dat slachtoffers van Gandcrab ransomware grote sommen losgeld moeten betalen. De betaling van dit losgeld vindt plaats door middel van cryptocurrencies Bitcoin of Dash.

Download de tool

De decryptie-tool kan gedownload worden via de website van No more Ransom. Als je van de tool gebruikt wilt maken, is het van belang dat je de handleiding van de tool eerst goed doorleest. Wanneer de ransomware niet goed van je computer verwijderd wordt, kunnen je bestanden opnieuw versleuteld worden.

Voorkom ransomware

Een goede virusscanner en up to date software op je computer kan voorkomen dat je slachtoffer wordt van ransomware. ESET Security introduceerde eerder de Ransomware Shield. Deze functionaliteit binnen het anti-virussysteem blokkeert malware die jouw persoonlijke gegevens probeert te versleutelen. Het Ransomware Shield staat standaard aan bij de ESET-producten voor thuisgebruik. Bijvoorbeeld ESET Antivirus en ESET Internet Security.

Denk er aan dat je nooit 100% veilig bent of zult zijn als je je op het internet begeeft maar je kunt jezelf een hele hoop ellende besparen door met gezond verstand te reageren op gebeurtenissen. Klik dus nooit zomaar op linkjes of bijlagen, ook al staat er een voor jou vertrouwde naam boven. Virusmakers verstoppen het virus zo goed mogelijk. Als je een e-mail niet vertrouwd, verwijder deze dan en open geen linkjes of bijlagen. Zorg ervoor dat je een back-up van je bestanden hebt, bijvoorbeeld in Dropbox of OneDrive. Een back-up op je computer heeft geen zin omdat deze ook vergrendeld wordt, zorg er dus voor dat je back-up extern wordt opgeslagen. Bedrijfsnetwerken kunnen ook policies instellen zodat het risico kleiner wordt omdat gebruikers dan minder kunnen.

Gerelateerde blogs

Back-up maken

Back-up case

By | Nieuws, Ransomware

Heb jij er wel eens over nagedacht wat er gebeurt wanneer je een cryptovirus krijgt? Een cryptovirus is onderdeel van ransomware en gijzelt al je bestanden. Als je verbinding met een server of Nas hebt, worden ook deze bestanden gegijzeld. Vaak is er maar 1 oplossing en dat is bitcoins betalen. Niet alleen virussen brengen je bestanden in gevaar… wat als er brand uitbreekt? Je hebt al je belangrijke gegevens opgeslagen op je computer, maar die is weg. Wat dan?

Lees meer

Beveiliging tegen ransomware

By | Nieuws, Ransomware

Ransomware, we schreven er al eerder een blog over. Een onopvallend en vervelend virus dat via zogenaamde e-mails van bijvoorbeeld KPN, Interim Justitia of Wehkamp verspreid wordt. Het virus versleutelt alle bestanden op je computer of laptop. Totdat je een flinke som geld betaalt, kun je niets met de versleutelde bestanden doen.

Lees meer

Let op! Gevaarlijk virus via de mail

By | Nieuws, Ransomware

Afgelopen weken hebben we hebben we meerdere keren te maken gehad met Ransomware: een vervelend virus dat al je bestanden versleuteld zodat je er niets meer mee kunt doen… Tenzij je een flinke som geld betaalt voor het ontsleutelen van je bestanden. We willen je waarschuwen voor dit vervelende en onopvallende virus omdat het steeds meer voorkomt.

Lees meer