Zeven veiligheidstrends in 2019

By 31 december 2018Blog, Nieuws
Online veiligheidstrends 2019

Een nieuw jaar, gevuld met goede voornemens én nieuwe trends. De ontwikkelingen binnen de IT-branche volgen elkaar snel op. Veiligheidssoftware probeert bijvoorbeeld hackers, virussen en malware voor te blijven. We willen graag enkele veiligheidstrends die in 2019 verwacht worden, met je delen.

1. Kennisdeling in een organisatie

Het is van groot belang dat iedereen binnen een organisatie begrijpt hoe zij om moeten gaan met gevoelige of persoonlijke data. Technische aspecten van veilige communicatie, zoals het encrypten van data, dragen bij aan het creëren van een veilige (online) omgeving. Maar wanneer werknemers niet op de juiste manier gebruik maken van deze technische aspecten of verkeerd omgaan met gevoelige data, is de kans op een hack, virus of datalek nog steeds aanwezig!
Door middel van trainingen, richtlijnen en open communicatie kunnen werknemers op de hoogte worden gebracht van de benodigde (online) veiligheidsmaatregelen.

2. Veilige cloud

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een cloud. De veiligheid van cloudservices is daarom hot topic! Verkeerde configuraties, slechte toegangscontroles en blootgestelde API-keys zijn de grootste veiligheidsissues. Aangeraden wordt om te investeren in een technisch team dat bekend is met de cloud en gebruik te maken van trainingen over de cloud.

3. Softwareontwikkeling beter beveiligen

Technische veiligheidsteams en software ontwikkelaars werken niet vaak samen. Bij een nieuwe software ontwikkeling komt het regelmatig voor dat de veiligheid vluchtig getest wordt. Wanneer een technisch veiligheidsteam de software kan testen voor de ontwikkelaars, resulteert dit in een meer onafhankelijke en betere test. Dat leidt vervolgens tot veiligere software.

4. Privacy

Het beveiligen van persoonlijke data is in 2018 erg belangrijk geworden. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) werd in Nederland geïntroduceerd. Bedrijven moeten sinds mei 2018 kunnen aantonen welke persoonsgegevens zij verzamelen, hoe deze data wordt gebruikt en hoe men de data beveiligt. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is een veel omvattende wet. De verwachting is dat in 2019 het beveiligen van persoonlijke data nog belangrijker wordt.

5. Incidenten monitoren

Incidenten zoals gehackte data worden vaak pas laat opgemerkt. In 2019 wordt verwacht dat men kritischer wordt op onopgemerkte incidenten. De verwachting is dat men daarom ook kritischer gaat monitoren en eerder actie zal ondernemen bij verdachte acties.

6. Hogere veiligheidsstandaard

Omdat bedrijven zelf aan hogere veiligheidseisen moeten voldoen, verwachten zij van anderen ook een hogere veiligheidsstandaard. Denk hierbij aan specifieke verzoeken om bijvoorbeeld bestanden veilig te versturen, discreet om te gaan met persoonlijke data en gebruik te maken van een veilig netwerk.

7.  Kritische consumenten

Consumenten worden steeds kritischer op de persoonlijke data die organisaties over hen bezitten én hoe deze organisaties daarmee omgaan. Transparantie, eenduidige communicatie en privacy worden steeds belangrijker.

Wil je het volledige (Engelstalige) artikel over deze veiligheidstrends lezen? Klik dan hier!